headerphoto
Δραστηριότητες Επιμόρφωση Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
30 Μαΐου 2016

Σχ. Έτος: 2015 ? 2016

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Μουσικό σχολείο Πρέβεζας

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

?? Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα ??

Σκοπός της έρευνας είναι να ξεφύγουμε από την «γήινη» πραγματικότητα , να θαυμάσουμε τις δυνατότητες της ανθρώπινης θέλησης και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου .Και βλέποντας τη γη μας από το διάστημα , να επαναπροσδιορίσουμε την ύπαρξή μας πάνω σε αυτή .

Θέλαμε να μάθουμε για την καταγωγή του ανθρώπου και την πιθανή σχέση του με το διάστημα .Μελετήσαμε τις διάφορες θεωρίες , για την προέλευσή μας , όπως αυτής της Πανσπερμίας .

Ασχοληθήκαμε με την Αστρονομία και τα διάφορα αστρονομικά όργανα ,όπως τον Αστρολάβο και το Ηλιακό ρολόι .

Συλλέξαμε στοιχεία για την Σελήνη , τον δορυφόρο της γης και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε περίεργα φαινόμενα πάνω στην γη ,όπως το Σέλας και οι Παλίρροιες .

Μάθαμε για το παρελθόν και το μέλλον του Ήλιου και για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στους διάφορους Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος .

Ταξιδέψαμε νοητά στους διάφορους Γαλαξίες μέσα από τις ταινίες Interstellar και Gravity αλλά και από ντοκιμαντέρ (ιδιαίτερα της σειράς Το σύμπαν που αγάπησα ) και αισθανθήκαμε δέος μπροστά στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Ασχοληθήκαμε με την θεωρία του Bing Bang και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε την έννοια της Μαύρης Τρύπας .

Ορμώμενοι από τις τελευταίες διαστημικές εξελίξεις , της αποστολής του ρομποτικού οχήματος Curiosity στον Άρη , προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον πλανήτη στον οποίο πιστεύουν ότι υπάρχει νερό και ίσως και κάποια μορφή ζωής ?Μελετήσαμε τις προσπάθειες εξερεύνησης του πλανήτη αυτού και τα σενάρια εποικισμού του πλανήτη αυτού .

Αναρωτηθήκαμε για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και αναζητήσαμε θεωρίες διαφόρων διακεκριμένων επιστημόνων για την πιθανότητα ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες .

Τέλος δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να διερευνήσουμε :

1) το ενδιαφέρον των μαθητών για το διάστημα ,

2) το γνωστικό επίπεδο των μαθητών όσον αφορά την Αστρονομία ,

3) αντιλήψεις τους για μεταφυσικά φαινόμενα .

Κάπου εδώ τελείωσε και το συναρπαστικό ταξίδι της έρευνάς μας. Οι πληροφορίες ήταν πάρα πολλές, αλλά σίγουρα κάτι συγκρατήσαμε όλοι μας. Το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα, γιατί και αυτό το λίγο σίγουρα έκανε κάτι: εκπλήρωσε τον σκοπό μας, δηλαδή, να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι.

Δείτε το docσχέδιο υποβολής ερευνητικής εργασίας

Δείτε τις docομάδες εργασίας

Δείτε την docερευνητική εργασία