headerphoto
Στη Διαπασών 8ο Τεύχος

 Εξώφυλλο 8ο Τεύχος

pdf   Στη Διαπασών 8ο Τεύχος

       Αγαπητοί αναγνώστες,

συναντιόμαστε και πάλι σε αυτές τις σελίδες ...

Η εφημερίδα Στη Διαπασών ξεκίνησε δυναμικά και φέτος να οργανώνεται ήδη από το Σεπτέμβριο και καταφέραμε να βγάλουμε το πρώτο μας φύλλο για αυτήν τη σχολική χρονιά.

Η συντακτική ομάδα ανανεώνεται με την έλευση των νέων μας μαθητών και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει και φέτος ?όπως και πέρυσι? το δίαυλο επικοινωνίας μας.

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 κυκλοφόρησαν τέσσερα τεύχη με τα έσοδα των οποίων αγοράστηκαν για τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου ένας φορητός υπολογιστής, ένας βιντεοπροβολέας και μια βιντεοκάμερα. Με τη δική σας στήριξη, πάντα, αισιοδοξούμε ότι και εμείς με τη σειρά μας θα στηρίξουμε το σχολείο μας.

Καλή ανάγνωση λοιπόν!

Η συντακτική ομάδα

 
Στη Διαπασών 7ο Τεύχος

Εξώφυλλο 7ο Τεύχος

pdfΣτη Διαπασών 7ο Τεύχος

       Αγαπητοί αναγνώστες,

Έφτασε και το τέλος αυτής της τόσο γεμάτης σχολικής χρονιάς...

Με το τελευταίο αυτό τεύχος της Διαπασών σας αποχαιρετούμε για φέτος και ανανεώνουμε το ραντεβού μας το Σεπτέμβριο με την ίδια όρεξη και διάθεση για επικοινωνία.

Και όπως και στα προηγούμενα τεύχη θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μια ακόμη επιτυχία αυτού του εντύπου: Η εφημερίδα μας επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλά σχολικά έντυπα για να παρουσιάσει τη δουλειά της σε ημερίδα που διοργανώνουν το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα τα μαθητικά μέσα ενημέρωσης.

Και φυσικά, συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε το σχολείο μας (πάντα βέβαια με τη δική σας στήριξη αρωγό). Με τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από το προηγούμενο τεύχος αγοράσαμε έναν φορητό υπολογιστή για τις ανάγκες των μαθημάτων.

Καλή ανάγνωση, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι! Ραντεβού και πάλι σε αυτές τις σελίδες το Σεπτέμβρη!

Η συντακτική ομάδα

 
Στη Διαπασών 6ο Τεύχος

Εξώφυλλο 6ο Τεύχος

pdfΣτη Διαπασών 6ο Τεύχος

Αγαπητοί αναγνώστες,

Για μια ακόμα φορά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη στήριξή σας, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε καταφέρει σήμερα να εκδίδουμε το τρίτο τεύχος για τη φετινή χρονιά, με ιδέες και άρθρα ήδη σε αναμονή και για το επόμενο (και τελευταίο για φέτος?).

Η αρχική όρεξη για την αναβίωση της σχολικής εφημερίδας, η διάθεση να ακουστεί η φωνή μας και να επικοινωνήσουμε μαζί σας, έχουν ενσταλάξει πραγματική αγάπη σ? αυτό το έντυπο και η χαρά μας είναι διπλή, γιατί κι εσείς το αγκαλιάσατε θερμά, γιατί υπάρχουν κάποιοι, οι δικοί μας κάποιοι, που ακούνε τη φωνή μας?

Οφείλουμε και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξή σας, που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από αυτήν τη συλλογική προσπάθεια να συνδράμουμε κι εμείς στη βελτίωση των υποδομών του σχολείου μας. Με το ποσό που συγκεντρώθηκε από το δεύτερο τεύχος καταφέραμε να εξοπλίσουμε το σχολείο μας με μια βιντεοκάμερα, απαραίτητη για ένα σχολείο με τόσες εκδηλώσεις στο βιογραφικό του.

Συνεπείς στο ραντεβού μας, λοιπόν, σ? αυτές τις σελίδες, ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

Η συντακτική ομάδα

 
Στη Διαπασών 5ο Τεύχος

Εξώφυλλο 5ο Τεύχος

pdfΣτη Διαπασών 5ο Τεύχος

Αγαπητοί αναγνώστες,

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη στήριξή σας, η οποία μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε με το ίδιο κέφι, μεράκι, αλλά και να προσπαθούμε κάθε φύλλο μας να είναι ακόμα καλύτερο και μέσα από αυτήν την εφημερίδα να γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι!

Η συνδρομή σας σε αυτή μας την προσπάθεια, ωστόσο, δεν ήταν μόνο ηθική. Με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από το ένα ευρώ του καθενός από εσάς καταφέραμε να αγοράσουμε ένα βιντεοπροβολέα για τις ανάγκες του σχολείου! Η εφημερίδα, λοιπόν, αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να συνδράμουμε ?κι εσείς ως κοινωνία κι εμείς ως μαθητική κοινότητα? σε μια (μικρή μεν) βελτιστοποίηση των σχολικών υποδομών, που, όπως ξέρουμε όλοι μας, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει...

Πρωτίστως, όμως, αυτή η εφημερίδα παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας μας? Σε αυτό το τεύχος αγγίξαμε αρκετά θέματα που μας απασχολούν ως νεανική κοινότητα, γράψαμε για μουσικούς που μας άφησαν, για μουσικούς των οποίων το έργο θαυμάζουμε, για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας και, φυσικά, για τα νέα του σχολείου μας.

Καλή ανάγνωση λοιπόν!

Η συντακτική ομάδα

 
Στη Διαπασών 4ο Τεύχος

Εξώφυλλο 4ο Τεύχος

pdfΣτη Διαπασών 4ο Τεύχος

Αγαπητοί αναγνώστες,

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια έκδοσης αυτής της εφημερίδας, η οποία αισίως φέτος κυκλοφορεί για τρίτη χρονιά.

Οι θεματικές ενότητες της εφημερίδας μας συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από ζητήματα που μας αφορούν και τα άρθρα εκφράζουν τις αντιλήψεις και τα ενδιαφέροντά μας· μέσα από συνεντεύξεις, έρευνες, αρθρογράφηση, βιβλιοκριτική, κινηματογράφο, ποίηση και πολλές άλλες θεματικές προσπαθούμε να «ντύσουμε» αυτήν την εφημερίδα και να ακουστεί η φωνή μας ? Στη Διαπασών!

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, αφήνουμε κι αυτό το τεύχος να ανοίξει τα φτερά του και να μεταφέρει τις ιδέες μας σε όσους το διαβάσουν.

Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του και σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.

Η συντακτική ομάδα

 
Αποτελέσματα 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού

Στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, που διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2015-2016, διακρίθηκε η μαθήτρια της Γ΄Γυμνασίου, Νεφέλη Βερυκίου, με δύο ποιήματά της.

Τα ποιήματα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό:

Το τραγούδι της θαλάσσης
 
Παιδί ακόμα, όταν κοιτούσα της θαλάσσης το χορό,
τους είπα πως κάτι μου λέει, δεν κάνει να τη λησμονώ.
Μα κείνοι μου 'παν πως είναι απλά ο αέρας
πως ήταν, λένε, της φαντασίας μου το πέρας.
Έτσι, τελείωσα τη φράση, έβαλα κόμμα.
 
Έγραφα με κιμωλία και κοιτούσα απ' το παράθυρο το φως
τους είπα: κοιτάξτε έξω, κάτι μας λέει ο Θεός!
Μα κείνοι μου 'παν πως είναι που 'μαι παιδί ακόμα
θα καταλάβω σαν μεγαλώσω, έχω καιρό ακόμα...
Έτσι τελειώνοντας την πρόταση, έβαλα τελεία.
 
Τώρα που μεγάλωσα και τρέχω με την τσάντα όλη μέρα στον ώμο
κατάλαβα απ' τη ζωή ένα πράγμα μόνο:
πως δεν είναι έτσι όπως πιστεύουν οι μεγάλοι
δεν πουλάνε σε βιβλίο τη φαντασία και το χρόνο, όχι
αυτήν τη φορά για να νικήσεις θέλει πάλη.
 
Και αργά πλέον, πάω και παρακαλάω τη θάλασσα να μου μιλήσει
πάω κλαμένος το πρωί και τρίβοντας άγρια την κιμωλία
περιμένω το φως και το Θεό την απορία να μου λύσει
αν όντως αυτό έχει πλέξει η Κλωθώ με το νήμα
ή αν εμείς φταίμε και πέσαμε του εαυτού μας θύμα...
 
Μα για απάντηση πήρα μονάχα μια σιωπή χωρίς καθόλου φαντασία
κι έφυγα με την κιμωλία στο χέρι, μες στην αφασία
και φτάνοντας στη θάλασσα
που μες στο μυαλό μου είχε σαν λουλούδι μαραθεί
παρατηρώ πως πλέον είχε σαν ασήμαντο ποτάμι ξεραθεί.
 
Και τώρα, κάθομαι και σκέφτομαι πως
ποτέ τελικά δεν έμαθα το τραγούδι το ωραίο της θαλάσσης
φταίει μάλλον που το λησμόνησα εξ' αρχής.
Κι εσύ, φίλε, άμα τύχει και τ' ακούσεις, τρέχα, απάντησε νωρίς.
Τότε, ένα χέρι απαλά θα σε σπρώξει κι ύστερα για τα παιδιά, μύθος θα γενείς.
 
Απομεινάρια Ονείρων
 
Είχες την ελπίδα οδηγό
και το Θεό βοήθεια
είχες την αγάπη θησαυρό
και μάρτυ την αλήθεια.
 
Είχες τ' αθάνατο νερό
κι έλεγες πως το ήπιες
μα πλέον μέσα στον καημό
λες πως λάθος το είπες.
 
Και τι είσαι τώρα;
Τίποτα.
Άδειο χαρτόκουτο που κάποτε
είχε μέσα του κρυστάλλινα ποτήρια
ευχές που τις κλειδώσανε
και τάχα χάσαν τ' ανοιχτήρια.
 
Βλέπεις τα όπλα από μακριά
τα βλέφαρά σου μηχάνημα υαλοκαθαριστήρων
βλέπεις τα πτώματα να πάνε όλο και πιο βαθιά
Τα απομεινάρια των ονείρων.
 
Και τι είσαι τώρα;
Τίποτα.
Άδειο χαρτόκουτο που κάποτε
είχε μέσα του κρυστάλλινα ποτήρια
ευχές που τις κλειδώσανε
και τάχα χάσαν τ' ανοιχτήρια.
 
Και τι είσαι τώρα;
Τίποτα.
Άδειο χαρτόκουτο που κάποτε
είχε μέσα του κρυστάλλινα ποτήρια
αηδόνι που το αιχμαλώτισαν
και λεν πως χάσαν τ' αντικλείδια...
 

Στις 9 Απριλίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Απονομής των Βραβείων-Επαίνων του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Η μαθήτρια Νεφέλη Βερυκίου της Γ΄ Γυμνασίου παρευρέθηκε στην εκδήλωση για να παραλάβει τον έπαινό της, καθώς διακρίθηκε ανάμεσα στις πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, οι οποίες φέτος ξεπέρασαν τις 1.000. 

Νεφέλη Βερυκίου Βράβεσυη

 
 
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Σκακιστικού Σκίτσου

Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου, που διοργανώθηκε από τον ΣΕΠΟΚΕ (ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΕΠΑΡΧΙΑΣ) διακρίθηκαν τρεις μαθήτριες του σχολείου μας, οι οποίες έλαβαν έπαινο για τα έργα τους.

Τα ονόματα και τα έργα των μαθητριών:

Βασιλική Τσιόκου (Β' Λυκείου)

Βίκυ Σύκου (Β' Λυκείου)

Τάνια Γυμνασίου (Α' Γυμνασίου)

Βασιλική Τσιόκου

 
Έναρξη σχολικής χρονιάς 2016-17

Ο αγιασμός για τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 9 π.μ.

Θα ακολουθήσει η διανομή των σχολικών βιβλίων.

 
Κατατακτήριες εξετάσεις Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας ορίστηκαν οι κενές θέσεις  της Β? και Γ΄ τάξης Γυμνασίου  και Α? Λυκειακής τάξης του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, για το σχολικό έτος 2016-2017 ως ακολούθως:             Β? τάξη Γυμνασίου: Μία (1) κενή θέση,                                                                     Γ? τάξη Γυμνασίου: Έξι (06) κενές θέσεις,                                                                  Α? Λυκειακή τάξη: Εννέα (09) κενές θέσεις, προκειμένου αυτές να καλυφθούν με τη διαδικασία των κατατακτήριων εξετάσεων.

 Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν στο σχολείο μας την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016. Απευθύνονται σε μαθητές οποιουδήποτε σχολείου, που έχουν τελειώσει την Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ Γυμνασίου.   

Για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος πρέπει να εξεταστεί και αξιολογηθεί με βαθμό πάνω απο τη βάση σε κάθε ένα από τα μουσικά μαθήματα των κατατακτηρίων. Σε περίπτωση που οι υποφήφιοι είναι περισσότεροι από τις κενές θέσεις, επιλέγονται οι ικανότεροι με κριτήριο το βαθμό που πέτυχαν στις κατατακτήριες.                                                        

Τα μουσικά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι μαθητές του σχολείου μας, είναι τα εξής:

 Για τη Β΄ Γυμνασίου: Υποχρεωτικό πιάνο, θεωρία & πράξη ευρωπαϊκής μουσικής, λαούτο, θεωρία & πράξη ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και προαιρετικά όργανο επιλογής (ευρωπαϊκό ή ελληνικό παραδοσιακό).

Για τη Γ΄ Γυμνασίου: Υποχρεωτικό πιάνο, θεωρία & πράξη ευρωπαϊκής μουσικής, λαούτο, θεωρία & πράξη ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όργανο επιλογής (ευρωπαϊκό ή ελληνικό παραδοσιακό) και ιστορία μουσικής.

Για την Α΄ Λυκείου : Υποχρεωτικό πιάνο, θεωρία & πράξη ευρωπαϊκής μουσικής, υποχρεωτικός ταμπουράς, θεωρία & πράξη ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όργανο επιλογής (ευρωπαίκό ή ελληνικό παραδοσιακό) και ιστορία μουσικής.   

Αιτήσεις υποβάλλονται στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας από 1 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2016.   

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας για περισσότερες πληροφορίες και  ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων (τηλ. 2682029686)

 
Μουσική εκδήλωση την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας
Immersion
Nick Tsiavos & friends

Deborah Kayser - σοπράνο
Adam Simmons - σαξόφωνα/κλαρινέτα
Anthony Schulz - ακκορντεόν
Peter Neville - κρουστά
Nick Tsiavos - κοντραμπάσο


Αύλειος χώρος Παναγίας των Ξένων
Πρέβεζα - Κεντρική Αγορά


Πέμπτη 14 Ιουλίου, ώρα 20:30
 
AFISA - 14-07"Μια επική χαρτογράφηση ενός άγνωστου τοπίου, από έναν αρχιτέκτονα του ήχου, τον Νικ Τσιάβο , έναν από τους πιο αινιγματικούς μουσικούς της Αυστραλίας, που, ανατρέχοντας στην παράδοση του αρχαίου θείου άσματος, επειχειρεί με απόκοσμες αβανγκάρντ τεχνικές να δημιουργήσει μουσική που γοητεύει και συγκινεί...". Limelight magazine, Αυστραλία (Ιούνιος 2015).

Ο Ελληνοαυστραλός κοντραμπασίστας και συνθέτης Νίκ Τσιάβος , μετά την επιτυχημένη πρώτη περιοδεία του στην Ελλάδα το 2013, επανέρχεται τον Ιούλιο στη χώρα μας, με το δυναμικό μουσικό του σύνολο, προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο Immersion | Εμβάπτισμα . Το έργο, το οποίο ο συνθέτης έγραψε για την μεγαλύτερη νύχτα του χειμώνα στην Αυστραλία, στην αυθεντική του μορφή διαρκεί 14 ώρες και αποτελείται από μια συνεχή ροή μουσικών επεισοδίων που ξεδιπλώνονται μπροστά στον ακροατή/θεατή με τη μοναδική ζεστασιά και το χιούμορ που ο συνθέτης τα έχει προικίσει. Στην Πρέβεζα, ο Τσιάβος θα παρουσιάσει μια σύντομη βερσιόν του έργου, διάρκειας 90 λεπτών, σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη εκπληκτικούς μουσικούς, όπως την σοπράνο Deborah Kayser, τον Adam Simmons - σαξόφωνα/κλαρινέτα, τον Anthony Schulz - ακκορντεόν, τον Peter Neville - κρουστά και τον ίδιο τον συνθέτη στο κοντραμπάσο.
 
Μουσική και Θέατρο ξανά στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης

nikopoli-2016.06.22Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Πρέβεζα με μια εμβληματική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης. Στο πρώτο μέρος η συμφωνική ορχήστρα του σχολείου θα ερμηνεύσει μοναδικές συνθέσεις που απορρέουν, σχετίζονται ή παραπέμπουν στο όνειρο, σε μια παράσταση με τίτλο: «όνειρο και μουσική [ερμηνεία]». Θα ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος μια δραματοποίηση παραδοσιακών τραγουδιών του κύκλου της ζωής από τη μουσικοθεατρική ομάδα του σχολείου. Πρόκειται για μια αφήγηση της αιώνιας ανθρώπινης ιστορίας μέσα από παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία λαούτου, βιολιών, κλαρίνου, λύρας και κρουστών· τίτλος: «Του κύκλου τα γυρίσματα».

Είσοδος ελεύθερη.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ο χώρος
  2. Προσέλευση
  3. Χρονοδιάγραμμα
  4. Χάρτης
  5. Πρώτο μέρος: όνειρο και μουσική [ερμηνεία]
  6. Δεύτερο μέρος: Του κύκλου τα γυρίσματα
  7. Συνοδευτικό υλικό

Ο χώρος

romaiko-odeioΓια πρώτη φορά μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου άνοιγουν ξανά οι πύλες του για το κοινό. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας θα ζωντανέψουν με τη μουσική και το λόγο το σημαντικό αυτό μνημείο. Η εμφάνιση του Μουσικού Σχολείου σε αυτήν την ιστορική στιγμή, συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν του τόπου. Συμβολίζει τη στενή σχέση του μνημείου με την τέχνη και τα γράμματα, και παρέχει στη νέα γενιά μια σημαντική ευκαιρία για επαφή με την ιστορία του τόπου.

Περισσότερα σχετικά με το μνημείο.

Σήμερα το μνημείο έχει ανασκαφεί πλήρως και έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες συμπλήρωσης στα εδώλια, στο κοίλο, στο προσκήνιο και στη σκηνή.

Για λόγους προστασίας του μνημείου και ασφάλειας των θεατών, οι θεατές θα καθίσουν σε χώρους που θα υποδειχθούν από τους υπεύθυνους. Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών καθ? όλη την διάρκεια παραμονής στο μνημείο.

Χρονοδιάγραμμα

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με φυσικό φως.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα της παράστασης έχει ως εξής:

  • 19:00-19:30 Ξενάγηση στον χώρο
  • 19:45-20:30 Πρώτο μέρος: όνειρο και μουσική [ερμηνεία]
  • 20:45-21:30 Δεύτερο μέρος: Του κύκλου τα γυρίσματα

Προσέλευση

Η πρόσβαση του κοινού στο μνημείο την ημέρα της εκδήλωσης θα γίνεται πεζή (περπατώντας). Η στάθμευση των οχημάτων θα πρέπει να γίνει στον περιβάλλοντα χώρο της κύριας πύλης των παλαιοχριστιανικών τειχών παραπλεύρως της εθνικής οδού Πρέβεζας ?Ιωαννίνων. Η πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης θα γίνει με την βοήθεια της Τροχαίας. Κύρια είσοδος πρόσβασης του κοινού θα είναι η δυτική είσοδος του περιβάλλοντος χώρου, όπου βρίσκεται το φυλακείο του μνημείου.

Χάρτης

Το Ρωμαϊκό Ωδείο όπου θα δοθεί η παράσταση (αριστερά). Στο κέντρο η Δυτική πύλη τειχών - "Αραπόπορτα" απ' όπου θα γίνει πεζή η πρόσβαση του κοινού.

Πρώτο μέρος: «όνειρο και μουσική [ερμηνεία]»

Πρόγραμμα:

Johann Sebastian Bach: Air on the G String (διασκευή: Τάσος Κολυδάς)

Francisco T?rrega: Grand Vals, (διασκευή: Αλέξανδρος Σισμανίδης)

Μάνος Χατζιδάκις: Το βαλς των χαμένων ονείρων (διασκευή: Τάσος Κολυδάς)

Clint Mansell: Requiem for a dream - Lux Aeterna (διασκευή: Τάσος Κολυδάς)

Βιβιάνα Βραχλιώτη: The end of a story (Πρωτότυπη σύνθεση, 1η εκτέλεση: 13 Μαΐου 2016)

Yann Tiersen: Amelie (διασκευή: Τάσος Κολυδάς)

Georges Bizet: Carmen Suite - Aragonaise

Ελένη Τέφα: A Tender Nightmare (Πρωτότυπη σύνθεση, 1η εκτέλεση: 22 Απριλίου 2016)

Do it now (διασκευή: Τέλης Δημητρακόπουλος)

Αλέξανδρος Σισμανίδης Egyptian Waltz (Πρωτότυπη σύνθεση, 1η εκτέλεση: 22 Απριλίου 2016)

Παίζουν: Νεφέλη Αναγνωστάκη, Βασιλική Απέργη, Γιάννης Βαραμπούτης, Απόστολος Βερύκιος, Μάγδα Βερυκίου, Γιώργος Γαϊτανάρος, Παρασκευή Γεωργίου, Τάνια Γκρόιντα, Γιάννης Δημουλιάς, Χριστίνα Ζωγοπούλου, Αδαμαντία Θεοφάνους, Ευαγγελία Θεοφάνους, Δημήτρης Καράμπελας, Έλλη Κουτρούμπα, Βασίλης Κυρίτσης, Παναγιώτης Μέξης, Νάνσυ Μηλίγκου, Θανάσης Μπάκος, Εύη Μπέλλου, Γιώργος Μπούρας, Μαρίνα Νούσια, Δημήτριος Πάκος, Άκης Παπαδιώτης, Βαρβάρα Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Παπασταύρου, Σταύρος Πρέντζας, Παναγιώτης Ροπόκης, Ευαγγελία Σακκά, Κατερίνα Σαρδελή, Αλέξανδρος Σισμανίδης, Φίλιππος Σισμανίδης, Χριστίνα Σκαμνέλου, Βαγγέλης Σόφης, Δήμητρα Σοφιανού, Τζόσουα Σπυράλατος, Αλεξάνδρα Σταύρακα, Βασιλική Σύκου, Ελένη Τέφα, Αλίκη Τσόκα, Χριστίνα Φιφή, Μαρία Χατζηαθανασίου

Διδασκαλία: Τάσος Κολυδάς

Δεύτερο μέρος: «Του κύκλου τα γυρίσματα»

Με ποιόν τρόπο μπορεί η παράδοση να είναι σύγχρονη; Πώς σχηματοποιούνται καλλιτεχνικά τα αιώνια βιώματα των ανθρώπων μέσα από φόρμες και στίχους που έρχονται από παλιά; Πώς μπορούν τα τραγούδια της προφορικής παράδοσης ν? αφηγηθούν την παμπάλαια ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας; Πώς ξακρίζεις απ? τον πλούτο των τραγουδιών αυτά που συμπυκνωμένα μπορούν να ξετυλίξουν το μίτο μιας αφήγησης; Πώς μπορούν όλα τα παραπάνω ν? αποτελέσουν μια θεατρική πράξη; Τέτοια ερωτήματα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της μουσικής παράστασης «Του Κύκλου τα Γυρίσματα».

Η πρόκληση ήταν διπλή : από τη μια η επί σκηνής απόδοση των παραπάνω αναζητήσεων και από την άλλη η πραγμάτωση του εν λόγω εγχειρήματος με παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Η αφηγηματική πλοκή της παράστασης ?πλαισιωμένη από λίγα λόγια κι ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη - βασίζεται στο αιώνιο και μοναδικό τρίπτυχο Γέννηση-Έρωτας-Θάνατος, που σημαδεύει και ταλανίζει την ανθρώπινη ζωή από αρχής υπάρξεως του ανθρώπου. Το τρίπτυχο συμπληρώνουν σκηνές όπως ο πόλεμος, το όνειρο, η απώλεια, το νανούρισμα, το παιχνίδι, ο μόχθος και το γλέντι.

Ο Κύκλος γυρίζει μα δεν κλείνει ποτέ. Στην πραγματικότητα δημιουργεί αέναες σπείρες που αιωρούνται στο διηνεκές με φόντο τη σκόνη των αστεριών.

Πρόγραμμα

Ο τροχός της μοίρας

1.Ο τροχός της μοίρας, από τον Ερωτόκριτο του Βιντσένζου Κορνάρου ? ενορχήστρωση Χριστόδουλος Χάλαρης

Πόλεμος

2.Ο χορός των μαχαιριών, παραδοσιακό Προποντίδος

Θάνατος

3. O θάνατος του Διγενή, ριζίτικο

Πένθος

4.Το όνειρο του Δημητρού, παραδοσιακό Κωνσταντινούπολης

Μοναξιά

Η πέρδικα, παραδοσιακό των νησιών του Β. Αιγαίου

Γέννηση

6. Νανούρισμα, παραδοσιακό

Παιδική ηλικία

7α.Μιαν ημέρα ένας γάτος, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι

7β. Μια γριά μπαμπόγρια, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι

7γ. Παντρεύουνε τον κάβουρα, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι

Μόχθος

8. Σε καινούρια βάρκα μπήκα, παραδοσιακό από την Αγία Ελένη Σερρών

Έρωτας

ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη : Ποιός ειν΄τρελός από έρωτα

9.Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα, παραδοσιακό της Σμύρνης

Γάμος

10.Τα κλάματα, παραδοσιακό πρεβεζάνικο τραγούδι του γάμου

Γλέντι

11.Τα λιανοχορταρούδια, παραδοσιακό της Θράκης

Ορχήστρα

στο κλαρίνο ο Γιάννης Σιάρκος

στο λαούτο ο Τάσος Πατσιάς

στο βιολί η Αδαμαντία Θεοφάνους

και η Ευαγγελία Θεοφάνους

στη λύρα Πόντου ο Γιάννης Ζήγος

στο νταούλι ο Γιώργος Ζήγος

στο τουμπελέκι ο Αλέξανδρος Σιάρκος

Σόλο τραγούδι

Τάσος Πάκος, Χριστίνα Ζάκα, Ευρύκλεια Τσίμα

Χορωδία

Ευαγγελία Ζήση, Οσεάν Δρόσου, Νικήτας Μπινέρης, Ηλίας Βερζανλής, Στεφανία Τσίμα, Βασίλης Τσούτσης, Γιώργος Παππάς, Μάριος Πρέντζας, Ιωάννα Παπίρη, Αννίτα Κάλθι, Λάμπρος Βέλιος, Μένια Βασιλάκου, Μυρτώ Κωστόγιαννη, Μυρτώ Τζόκα, Φιλιώ Πουτέτση, Ιουλία Τσίμα, Λάμπης Ζέκιος, Κλεοπάτρα Γεώργα, Ναυσικά Ματέρη, Κώστας Παππάς, Γιάννης Ωρολογάς, Ζωή Μπέλλου, Μαριάννα Βερυκίου.

Πρόσωπα του έργου

Άνδρας ο Μιχάλης Μπάκος, Γυναίκα η Νεφέλη Βερυκίου,

Νύφη η Ελεονώρα Τουμανίδη

Ομάδα ηχοληψίας

Κώστας Φώτος, Βάσω Κατωγιάννη

Σκηνοθετική επιμέλεια : Κοσμάς Μαρκής

Μουσική επιμέλεια : Κατερίνα Μαυροδή

Συνοδευτικό υλικό

Η αφίσα της εκδήλωσης

Φωτογραφία του μνημείου.

Η ορχήστρα του σχολείου

Η μουσικοθεατρική ομάδα του σχολείου

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 6